Vlad Tapu Photo Events

View Original

10 sfaturi pentru mamici despre fotografie

Copilaria este o etapa a vietii atat de frumoasa, plina de satisfactii si provocatoare pentru parinti si merita documentata din plin cu ajutorul fotografiei. Daca nu am nimic de fotografiat sau de editat, este de ajuns sa ridic camera si sa o indrept catre juniori si aproape imediat se iveste un moment unic ce merita fotografiat ca amintire, astfel pot sa exersez continuu si sa ma fortez sa gasesc cadre noi si unice.

Cu ajutorul sfaturilor de mai jos o sa va fie mai usor de documentat copilaria piticilor, veti avea mai multe cadre ce merita printate intr-un album si nici copiii nu vor vedea fotografia ca ceva ce trebuie sa ii opreasca din activitatea lor pentru ca mamica doreste o poza cu ei strigand si" “cheese”.

Exista cateva sfaturi de impartasit care poate la inceput par coplesitoare, dar in curand vor fi gesturi absolut naturale, iar imaginile rezultate vor fi la un nivel mult mai ridicat.

1. Nu le cere copiilor sa se opreasca si sa strige “branza”

Toata viata am auzit expresia asta si nimic nu enerveaza mai mult un copil, chiar si un adult, sa se opreasca din ceea ce face si sa zambeasca fortat catre camera. Incercati pe cat posibil sa ii fotografiati in timpul activitatii fara intreruperi si veti obtine o fotografie a mometului brut, natural, cu juniorul in elementul lui, asta inseamna cu adevarat amintire.

2. Lumini, camera, actiune!

Unul din cele mai importante sfaturi este sa va folositi cat mai putin de lumina artificiala din camera. Probabil cele mai multe imagini sunt realizate in casa, dar apartamentele sau casele noastre nu sunt studiouri foto prin urmare lumina din plafon nu avantajeaza subiectul. Ce poti sa faci ca sa eviti asta? stinge becurile, trage draperiile sau jaluzelele si foloseste lumina naturala pe cat mai mult posibil. Astfel scapi de tonurile portocalii sau galbene din imagini, fotografia o sa fie mai naturala.

3. Tine aparatul foto aproape

Momentele bune nu sunt anuntate, asa ca daca ai camera foto sau chiar si telefonul in geanta ai toate sansele sa ratezi momentul. Daca ai aparatul sau telefonul langa tine gata de actiune il vei folosi si mai des, copilul se va obisnui cu camera iar momentele naturale vor fi capturate mai usor si experienta creste automat. Mare atentie totusi unde puneti camera, copii sunt curiosi si mai ales cand sunt mici nu vreti sa o apuce si sa urmeze dezastrul.

4. Atentie la incadrare

Cel mai simplu este sa ridicam camera sau telefonul si sa apasam pe buton, dar de cele mai multe ori imaginea rezultata nu are nimic special. Cel mai bine este sa observi si ce se intampla in jurul subiectului, de unde vine lumina, ce are in spate in fata, etc.

Vezi aici cateva tehnici de incadrare.

5. Invata regula treimilor

Regula treimilor, este o regula de baza folosita in compozitia fotografiei dar si in alte arte vizuale precum pictura sau desenul. Pe intelesul tuturor o imagine este impartita in noua parti egale, cu ajutorul a doua linii imaginare orizontale echidistante si doua linii verticale tot echidistante. O data realizata asta plasati ochiul sau subiectul cat mai aproape de unul dintre punctele care se intersecteaza. Incearca sa utilizezi pentru subiect doar o treime din fotografie iar restul de doua treimi pentru incadrare.

6. Adauga lumina in ochi

In engleza se numeste “catchlights'“ si defineste lumina reflectata in ochii subiectului, De ce sa avem acea sclipire in ochi pentru ca face subiectul plin de viata, portretul este mai placut vizual. Adaugarea acestei lumini este simplu de realizat, pozitioneaza copiii cu fata spre sursa de lumina - o fereastra, o suprafata lucioasa ce reflecta lumina, sau daca esti afara asezi juniorul la umbra, dar fata indreptata catre sursa de lumina.

7. Foloseste minim 3 unghiuri diferite

Cand fotografiez copii imi place sa stiu povestea si fac asta alegand cel putin 3 unghiuri diferite de pozat. Una din imagini este un portret, a doua un cadru mai larg pentru a cuprinde imprejurimile sau locatia si cea de-a treia actiunea in sine. Peste ani in caz ca am uitat locatia, momentul, sau daca voi arata altei persoane imaginile sa poata intelege mai usor ceea ce se intampla la momentul respectiv. Bonus este ca astfel exersez tot timpul si ma fortez sa caut unghiuri noi, incadrari unice imbunatatindu-mi tehica de fotografie constant.

8. Timpul de expunere ridicat

Sfatul asta se aplica pentru mamicile care au aparat foto, si cum copiii de cele mai multe ori alearga, pentru a avea o imagine clara trebuie ca timpul de expunere sa fie ridicat si sa “inghete” miscarea. Pentru copiii in miscare recomand un timp de expunere de minim 1/250 si sa nu va fie frica sa ridicati si valorile ISO, camerele moderne realizeaza fotografii clare fara zgomot de imagine si la ISO 5000.

9. Investeste in lentile bune

Un sfat costisitor, dar cu adevarat o schimbare majora! Stiu ca probabil tocmai ai cumparat o camera foto de multi bani si te intrebi de ce sa schimbi obiectivul cu care a venit, cu cat un obiectiv are o diafragma mai mica lasa sa intre mai multa lumina catre senzor. Un alt beneficiu este ca o diafragma mica va crea un bokeh (fundal blurat) mult mai accentuat astfel doar subiectul o sa fie in focus si implicit va atrage mai mult privirea catre el in imagine.

Pentru inceput si fara sa golesti contul de la banca recomand un obiectiv de 50mm fix, in general obiectivele fixe sunt mai ieftine, mai usoare dar si mai clare. Un alt beneficiu al obiectivelor fixe este ca te va forta sa folosesti picioarele pentru a te apropia sau departa de subiect si asta te va face sa cauti cadre noi originale si iti va creste abilitatile fotografice.

10. Evita dezordinea

Ultimul sfat dar nu cel mai putin important este sa eviti dezordinea. Un maldar de rufe, prea multe jucarii sau prea mult din camera in cadru nu ajuta, acum nu spun ca inainte de a face o fotografie trebuie curatata casa si zugravita dar cauta acele unghiuri in care sa eviti problemele enumerate mai sus.

Sper ca sfaturile sunt utile, exersati zilnic si imaginile memorabile vor fi din ce in ce mai multe, iar copiii va vor multumi peste ani cand se vor uita la ele.

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!