Vlad Tapu Photo Events

View Original

8 compoziti in fotografie de evitat

Aparitia telefoanelor mobile a pus in buzunarul tuturor o camera photo, iar rezultatul…ei bine, se vade pe retelele sociale.

Pentru cei care detin o camera foto primul pas este sa invete triunghiul expunerii, insa cum telefoanele au setari limitate primul pas ar fi mai bine invatarea corecta a compozitei unei fotografii.

1. Plasarea subiectului in centrul imaginii

O greseala de incepator este plasarea subiectului chiar pe mijlocul fotografiei transformand-o intr-un instantaneu. Un bun exemplu pentru evitarea incadrarii gresite este folosirea regulii treimilor, impartim imaginar cadrul in 9 parti si pozitionam subiectul la intersectia liniilor.

NU

DA

2. Orizont inclinat

Poate parea distractiv sau interesant dar un orizont inclinat nu aduce valoare unei fotografii. Se poate rezolva usor in post procesare dar exista riscul sa se piarda elemente importante din incadrare. O alta varianta este activarea bulei de nivel in aparatul foto sau chiar in telefon si astfel o sa fie tot timpul orizontul drept.

NU

DA

3. “Taierea” membrelor

Nimeni nu doreste sa aiba membrele “taiate” in imagine, pentru evitarea problemei sunt de ajuns unu sau doi pasi in spate. Tot aici recomand si o atentie suplimentara la umbre sau alte elemente de cadru care pot fi “sectionate”.

Daca totusi spatiul este o problema incadrarea se va face in asa fel incat marginea pozei sa nu fie in dreptul articulatiilor.

NU

DA

4. Distanta prea mare fata de subiect

De ulte ori am vazut imagini cu un cadru prea larg si subiectul devenit astfel prea mic in fotografie. O imagine realizata de la distanta prea mare poate sa incurce privirea si sa se piarda subiectul principal al cadrului realizat. Rezolvarea este simpla prin realizarea mai multor cadre de la distante diferite si la final pastrarea fotografiei cu incadrarea cea mai bune.

NU

DA

5. Prea aproape de subiect

Cu toate ca mai sus am spus ca distanta prea mare nu este buna, doi pasi in fata pot face diferenta. Uneori este bine sa aratam cadrul in care se afla subiectul pentru a reprezenta locatia sau povestea dorita.

NU

DA

6. Prea incarcat cadrul

Sunt momente cand in jurul subiectului se afla obiecte care in mod normal nu se potrivesc sau nu sunt de regula in cadru. De exemplu haine aruncate pe podea, gunoi, alte persoane care nu fac parte din grup si lista poate continua, atunci cel mai bine este sa cautam unghiul optim in care cele mai multe din aceste distractii sunt eliminate.

NU

DA

7. Directia potrivita

Cand fotografiem subiectul e bine sa avem grija la directia in care se indreapta sau priveste. Ca privitor este normal sa vezi unde se deplaseaza sau catre ce priveste subiectul, altfel armonia fotografiei este ciudata.

NU

DA

8. Adauga varietate

O compozitie corecta poate sa inceapa de la reglarea treimilor, dar un intreg portofoliu poate sa fie banal. Folositi-va de fundal, adaugati linii, perspective noi sunt nenumarate, moduri de a imortaliza subiectele preferate.

Chiar daca nu este compozitia perfecta din prima nu trebuie sa fiti dezamagiti, cu exercitiu o compozitie buna se va simti corect si va avea un flux natural.

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!