Vlad Tapu Photo Events

View Original

Logo-uri pentru incepatori

Logo-ul este elementul cel mai vizibil dintr-o afacere, apare absolut pe toate produsele, pe site, pe cartile de vizita si in toate materialele de marketing, atat online cat si offline. Cand discutam de branding nimic nu este mai important, din punct de vedere al design-ului, ca logo-ul, el trebuie sa reprezinte compania, ideea din spatele produsului sau a serviciilor realizate. Sunt si domenii unde logo-ul este mai mult decorativ, cum ar fi industria de moda sau sau arta, in toate celelalte logo-ul are ca sarcina comunicarea cu clientul. Astfel, realizarea unui logo nu trebuie facuta in graba si trebuie gandit cat mai bine de la inceput.

Primul Pas

Totul incepe cu “cercetarea de piata” si asta cu mult inainte de a pune primele schite in programul de proiectare. Trebuie studiata industria in care activeaza compania, industriile cu care interactioneaza, ce observa prima oara clientul, ce culori il atrag, ce culori reprezinta cel mai bine segmentul serviciilor sau produselor comercializate. Trebuie studiate companiile din domeniu care au succes dar si cele care nu au succes, trebuie facuta aceasta cercetare pana la saturatie, pana in momentul cand este complet inteles din punct de vedere vizual ce trebuie sa reprezinte si sa exprime viitorul logo.

Cauta inspiratie

In timpul cercetarii de piata sigur o sa apara inspiratia pentru creearea designului unui logo, dar nu trebuie oprita aici. Inspiratia poate sa vina din panourile publicitare din reclamele vizionate pe internet, din podcast-urile sau melodiile ascultate, din orice directie singura conditie este sa privesti peste tot si sa cauti acel lucru care se poate integra cel mai bine din punct de vedere vizual, cromatic si ca poveste.

Diferenta de competitie

Inainte de a incepe schitele, alt pas ce trebuie facut este stabilirea a ceea ce te diferentiaza de competitie. Logo-ul trebuie sa spuna ce face marca ta mai bine decat oricare alt competitor din piata, sa faca diferentirea marcii, sa spuna de ce vor oamenii sa lucreze in companie, care este punctul forte. Stiu ca pare imposibil, dar toate astea si altele trebuie incluse in design-ul unui logo si cu cat este realizat mai clar cu atat va sari in evidenta mai mult.

Elementele unui logo

Un logo este format din mai multe elemente si toate trebuie sa se imbine armonios si unitar pentru un design reusit.

Primul element este stilul, cu el se incepe proiectarea. Nu exista o categorie clara de stiluri de unde putem alege unul singur, in functie de estetica un logo vintage sau o abordare moderna pot fi mai usor e ales sau poate stilul minimalist este mai aproape din punct de vedere vizual de sectorul de activitate in cauza. Alegera stilului este determinanta pentru urmatoarele elemente.

Tipul logo-ului

Aici este ceva mai simplu pentru ca avem cinci categorii.

1. Initiale

Un logo care este format din initialele marcii sau prima litera a numelui pentru a crea un simbol sau o pictograma.

2. Simbol

Un logo care foloseste un simbol sau o pictograma. Acest tip de logo daca este realizat bine va trece testul timpului si oamenii care or sa vada simbolul il vor asocia imediat cu compania.

3. Wordmark

Un logo care are la baza numele companiei.

4. Combinat

Acest tip de logo este format dintr-un simbol si un cuvant.

5. Emblema

Un logo care are la baza o emblema, un sigiliu si contine in interiorul sau numele companiei.

Culorile

Un alt pas care trebuie luat in considerare foarte atent. Folosirea intregului curcubeu nu este indicat si aici putem aplica expresia “putin poate insemna mai mult” iar o regula nescrisa spune ca nu se folosesc mai mult de 3 culori.

Oamenii asociaza anumitor culori diferite emotii si asta poate usura alegerea acestora in prima instanta. Am scris pe blog un articol in care explic pe larg teoria si utilizarea cat mai eficienta a culorilor, mai multe detalii aici.

Fontul

Nu neaparat ultimul pas dar pentru cei care doresc ca logoul sa contina text este foarte important. Sunt 4 tipuri de fonturi:

Serif - aceasta grupa de fonturi este caracterizata prin “ornamentul” de la finalul literelor si sunt cosiderate mai traditionale, ca exemplul este Times New Roman.

Sans Serif - din nume ne dam seama ca acesta grupa nu are “ornamentul” la final, ca urmare au un aspect mai neted si sunt considerate moderne, ca exemplu avem Arial sau Helvetica.

Script - aceasta grupa imita scrisul de mana, ca exemplu Brusher sau Pacifica.

Display - grupa de fonturi cel mai des intalnita pentru titluri datorita design-ului variabil, ca exemplu Algerian sau Copper Black.

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!