Vlad Tapu Photo Events

View Original

Ce inseamna un Brand Book

Pentru o companie un branding consecvent poate genera profit dar si recunoastere. Conform unui studiu facut de Loyola University recunoasterea brandului creste cu 80% doar datorita culorii folosite consecvent. Totodata un branding inconsistent a aratat ca angajatii au un moral scazut si performante diminuate.

Cu acestea orice companie are nevoie de un manual de brand (brand book, brand guidline) cu ajutorul caruia sa mentina constanta si uniforma prezenta vizuala in piata.

Realizarea unui manual de brand nu ingradeste dezvoltarea creativa, ci stabileste un set de reguli care sa permita transmiterea coerenta si unitara a brandului in piata si in comunicarea cu partenerii.

Manualul de brand este folosit atat intern cat si extern, va ajuta echipa de marketing in creearea identitatii vizuale (carti de vizita, materiale publicitare, social media, etc.), dar si echipa de vanzari la elaborarea ofertelor, pe plan intern la prezentarile dintre departamente, comunicarea cu actionarii sau furnizorii.

Manualul de brand trebuie sa fie formulat ca un set de reguli, cu scopul sau de a ajuta echipa care implementeaza comunicarea, dar sa lase lasa loc suficient acestora pentru a fi creativi.

Ce trebuie sa contina un astfel de manual:

1. Principii de design

In acest capitol este prezentat Logo-ul si felul in care se poate utiliza, astfel incat sa fie usor de recunoscut si consecvent in utilizarea in diferite medii. Toate marcile au varatiuni de logo care se pot utiliza in functie de locul ales. Astfel, poate sa difere culorile alb, negru sau colorate folosite pentru materiale imprimate sau in online, cu slogan sau fara, utilizat vertical sau orizontal. Toate aceste “reguli” vor ajuta designer-ul in crearea materialelor necesare pentru consecventa si recunoastere, dar si in consolidarea brand-ului.

2. Paleta de culori

Un brand va avea intotdeauna bine definita paleta de culori. Acestea sunt alese conform pricipiilor culorilor si va face legatura cu activitatea de baza a companiei. In manual trebuie specificate clar codurile culorilor folosite in diferitele moduri (RGB, CMYK, Pantone, etc.). Alaturi de culoarea sau culorile principale trebuie exprimate si cateva culori secundare care se vor folosi in functie de mediu, dar si cand cele principale nu se pot implementa armonios in mediul folosit.

3. Familia de fonturi

Ca si in cazul culorilor alegerea familei de fonturi va aduce identitate vizuala, recunoastere si chiar unicitate brand-ului. Aceasta sectiune trebuie sa contina toate elementele esentiale legate de fontul sau fonturile alese, cand si unde trebuie fiecare utilizat (web, print, materiale de presa, etc.). Folosirea mai multor fonturi sau marimi decat cele necesare vor crea o dezordine vizula si va afecta imaginea brand-ului.

4. Iconografia

Acele simboluri mici împrăștiate pe toate paginile tale web, un lucru atât de simplu de trecut cu vederea. Dar sunt foarte importante, asa ca asigura-te ca le intelegi corect. Iconografia este folosita in general acolo unde spatiul nu este suficient. Trebuie inclusa intreaga iconografie în manualul marcii, precum si cand, unde si cum ar trebui utilizata fiecare pictograma si nu uitati de pictogramele pentru orice aplicatie pe care o aveti.

5. Imageria (stilul fotografic)

Stilul fotografic folosit de brand are rolul de a defini imaginea acestuia si de a dirija vizual clientii catre produsul sau serviciile oferite. Stilurile fotografice se pot diferentia sentimental (traire, emotie) sau rational (cromatic, compozitie, etc.) Un stil fotografic dezordonat poate creea confuzie sau mai rau poate redirectiona potentialii clienti catre competitie.

6. Printing

Peste tot auzim doar online, ei bine inca se printeaza si evident ca si aici brand-ul trebuie sa pastreze aceeasi linie. In aceasta sectiune trebuie aratate culorile si codurile aferente, formatul de layout care trebuie folosit, fundalul si fontul. Indifirent ca vorbim de brosuri, afise sau declaratii de presa.

7. Altele

Capitolele expuse mai sus sunt baza oricarui brand book, mai departe se pot adauga capitole in functie de domeniu de activitate sau produse realizate. Un ultim capitol general este cel legat de reguli cum trebuie realizate semnaturile electronice, cum se realizeaza diferite materiale promotionale (pixuri, agende, totemuri, etc.) . tot in acest ultim capitol se include si formatul de prezentari interne (powerpoint), aspect si culori.

Departamanetul de marketing poate colabora cu o agentie de publicitate sau chiar mai multe simultan, un manual de brand usureaza comunicarea cu acestea si mentine unitatea vizuala a companiei in campanii diferite.

Manualul de brand trebuie actualizat permanent (cel putin anual), o companie in crestere cauta in permanenta noi cai de comunicare si promovare a produselor, noi canale de media si toatete acestea necesita reglementari clare pentru a fi consecvente.

Brand Book-ul nu trebuie sa fie o insiruire de regului, poate fi creat creativ astfel devine el insusi un punct de promovare al imaginii companiei, ca exemplu putem studia manualele Nike, Coca-Cola, Urban Outfitters sau NASA.

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!