Vlad Tapu Photo Events

View Original

Profilele de culoare

Prima postare pe anul 2019, m-am gandit sa fie cat mai informativa si educativa posibil. Desi in zilele noastre fotografiile sunt tinute in cloud si pe dispozitive de stocare digitale, eu cred ca o fotografie printata valoreaza enorm, prin prisma faptului ca munca fotografului este palpabila. La fel si cu muzica pe care o ascultam din aplicatii sau pe youtube, dar un vinil are caracter, are forma, are miros, astfel ofera o experienta unica si intima.

De multe ori, fotografiile sunt printate in coltul blocului sau la prima firma gasita pe internet, rezultatul fiind absolut dezamagitor, si astfel multa lume renunta, principalul motiv fiind ca printul nu arata ca cel de pe ecran. Cel mai simplu raspuns la aceasta problema este ca imaginea pe ecran este luminata din spate, astfel vizual o sa fie intotdeauna o diferenta. Cum se poate micsora diferenta? Ei bineā€¦ cu ajutorul profilurilor de culoare.

Ca sa putem crea un profil de culoare, mai intai trebuie sa vedem in ce spatiu de culoare lucram. Monitoarele moderne au o gama de culori mult mai larga decat ce poate sa perceapa ochiul uman. La ce ajuta asta, in momentul realizarii printului trecerile de la o culoare la alta vor fi mult mai cursive si bine realizate.

Principale spatii de culoare sunt ProPhoto RGB, Adobe RGB, CMYK si SRGB. In fotografie cele mai des folosite sunt ProPhoto RGB, Adobe RGB si SRBG iar pe partea de print CMYK.

Cel mai des intalnit profil este SRGB, creat in 1966 de catre HP si Microsoft, astazi este folosit preponderent mediul online dar si majoritatea televizoarelor, monitoarelor si imprimantelor inca folosesc acest spatiu de culoare.

  Urmatorul spatiu de culoare Adobe RGB a fost dezvoltat 1998 si are o gama mai larga de culori decat SRGB, fiind folosit in general de artisitii digitali sau fotografi.

ProPhoto RGB, spatiul cu cea mai mare gama de culori, fiind considerat singurul care reda 100% toate culorile existente, astfel fiind preferat de artistii digitali si fotografi. Multi din cei care se apuca de fotografie se grabesc sa lucreze in ProPhoto RGB, dar uita (sau nu stiu) ca daca acele imagini sunt vizionate pe un dispozitiv care nu suporta acest spatiul de culoare, imaginile or sa fie lipsite de saturatie si este posibil sa creada ca sunt de slaba calitate, lucru similar desi in masura mai mica si cu Adobe RGB.

Cu programe ca photoshop, se pot face usor aceste treceri de la un spatiu de culoare la altul in functie de necesitati.

O data terminate pozele de editat, urmeaza sa fie printate si aici este foarte important sa intelegem profilele de culoare. Avand o gama larga de material pe care putem printa: hartie, aluminiu, lemn, sticla, MDF si pot continua cu exemplele, evident aceeasi poza nu va arata le fel. Acest lucru poate fi remediat cu ajutorul profilelor de culoare, acestea fiind interfata dintre programele de editare si imprimante. Cand poza sau lucrarea digitala este trimisa spre imprimanta, aceste profile de culoare comunica imprimantei cantitatea de cernela ce trebuie aplicata, pentru ca lucrarea sa fie cat mai apropiata de ce vedem pe ecran.

Aceste profile sunt create profesional cu ajutorul unui aparat numit Spectrofotometru, acesta citeste culorile printate ca test pe materialul ales, realizand profilul adecvat.

Cel mai bine, daca nu printati acasa si trimiteti pozele la un laborator, este sa intrebati in ce format si spatiu de culoare trebuie trimise pozele. Laboratoarele profesionale au softurile necesare pentru trecera de la un profil de culoare la altul, va pot furniza profilul adecvat materialului pe care doriti sa-l printati, astfel, puteti face ajustarile necesare ca lucrarea sa fie printata cat mai apropiat dorintelor dumneavoastra.

La final, am sa va spun si care sunt principalele laboratoare unde am ales sa imi printez pozele. Pentru printuri uzuale cu familia, calatorii, de pastrat ca memorii intr-un album in sertar, cele mai bune sunt F64 si DeImagini. Pentru poze care ajung in rama sau la vanzare Alumni Prints, tot aici poti printa pe aluminiu, cu materiale Chromaluxe, unicat la momentul asta in Romania. Pentru carti fotografice cu familia de pus in sertar CEWE, desi este alesa ca ultima solutie sau ceva rapid, calitatea nu este cea mai buna, iar pentru albume foto profesionale Fotika.

Obiective pentru 2019, un numar mai mare de postari pe blog, dezvoltarea canalului de youtube, mai multe calatorii si experiente inedite, in sensul pozitiv.

Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!