Vlad Tapu Photo Events

View Original

6 sfaturi pentru fotografii reusite cu telefonul

Conform estimarilor in 2017 au fost facute aproximativ 1.2 trilioane de fotografii digitale, marea majoritate fiind facute cu telefonul. A trecut vremea aparatelor foto de buzunar, vanzarile acestora  tind spre zero in zilele noastre si asta datorita telefoanelor ce devin din ce in ce mai bune la capitolul fotografie. Fiind sfarsit de an, mi-am zis sa scriu cateva sfaturi utile pentru imbunatatirea fotografiilor facute cu telefonul.

Primul sfat - Fii atent la lumina

Ca si in fotografia cu DSLR-ul trebuie sa inveti sa vezi lumina. In functie de cum "cade" lumina pe subiect poate face diferenta dintre o fotografie buna si una banala.

Al doilea sfat - Cauta sa spui o poveste in fotografie

Orice fotografie reusita trebuie sa spuna o poveste sau sa evoce o emotie, altfel este doar un instantaneu banal care se pierde in milioanele de fotografii facute zilnic.

Al treilea sfat - Ai grija la compozitie

Ai grija sa nu "tai" maini sau picioare, foloseste la nevoie modul "grid" din telefon si ghideaza-te cu ajutorul lui pentru o incadrare cat mai buna a subiectului.

Patru - fotografiza in formatul RAW

Formatul Raw este  echivalentul negativului pe film, fotografia nu a fost modificata de softul telefonului si este pura asa cum a fost vazuta de senzorul camerei. Astfel, vei putea edita mai usor poza si vei putea extrage mai usor datele din zonele mai intunecate si vei scoate mai usor diferite culori la iveala.

Cinci - Foloseste modul pro al telefonului

Majoritatea telefoanelor actuale au si un mod pro sau manual care permite setarea individuala a expunerii, iso-ului sau balansului de culoare. Experimenteaza cu diferitele setari si vei invata limitele camerei, dar vei si adauga propria viziune si stil asupra viitoarelor fotografii.

Sase si ultimul sfat - Foloseste diferite programe de editare

In app store si google store gasesti nenumarate programe cu care poti aplica diferite filtre dar si edita pozele la un nivel mult mai precis. Cele mai uzuale dar si cunoscute programe sunt Lightroom Mobile, VSCO sau Snapseed. Tot ce pot sa iti spun nu exagera cu filtrele sau editarea, pentru a nu creea senzatia de falsitate si banalitate.

Daca exersezi mult, vei observa imbunatatirea calitatii fotografiilor o data cu trecerea timpului si vei ajunge sa iti doresti sa printezi pozele facute de tine. Toate fotografiile au fost facute cu un Huawei P9 si editate in Lightroom mobile.

Cam asta este ultima postare pe 2017 de pe blog, dar 2018 o sa fie mai bogat in postari atat scrise cat si video. Or sa fie mai multe sfaturi despre fotografie, intamplari de zi cu zi dar si povesti din calatorii.

Va doresc un an nou mult mai bun decat cel care a trecut, in care sa vi se implineasca toate dorintele si sa aveti parte numai de reusite si sanatate.

Sper ca sfaturile au fost de ajutor si le multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta. Pana data viitoare, va urez lumina buna!