Vlad Tapu Photo Events

View Original

Posta Romana emblema incompetentei!

Asociatia Romana a Magazinelor Online anunta ca valoarea comertului online in Romania o sa depaseasca 2.5 miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de anul 2015. Indiferent ca achizitionam produse intern sau extern, marea majoritate a bunurilor cumparate vor fi livrate de un curier. In functie de valoarea transportului platit pentru bunurile achizitionate vei avea parte de un curier mai serios sau poate ai norocul si le vei primi prin Posta Romana.

O seara linistita, gemenii au adormit, asa ca imi zic sa caut si eu niste produse pe ebay. In ultimile dati am cumparat produse doar din Europa dar de data asta am gasit ceva un pic mai departe ...China. Zis si facut, am pus in cos, am achitat si ma bag la somn. Dimineata primul mail de la vanzatorul chinez care ma instiinta ca a trimis produsul si imi dadea si tracking number-ul. O zi mai traziu verific pe China Mail si bucurie mare, e pe vapor. Urmeaza 5 zile linistite in care am uitat de cumparaturi si mi-am vazut de viata in ritmul normal.

Vine weekend-ul si in pauza de hranit copiii, am zis sa verific pe unde se afla jucariile mele. Surpriza mare, pachetul se afla in Romania la vama BSI. De bucurie am inceput sa dansez, cat poate sa dureze pana sa ma anunte " factorul postal " sa ma duc sa ridic pachetelul de la sediu, maxim 2 zile din experientele anterioare. Cu toate acestea verific tracking-ul si pe pagina Postei Romane, stupoare nu apare nimic, nu recunoaste numarul. Mai trec 2 zile si in fine apare si pe site la Posta Romana, dar ca intrat in ziua respectiva. Poate o greseala, zic eu, softurile vechi, oamenii prost platiti imi zic in sinea mea, ce mai conteaza acum doua zile in plus. Ei bine aceste doua zile s-au transformat in 2 saptamani de verificari zilnice fara nicio modificare "in prelucrare la BSI".
Satul de asteptat am cautat numarul de telefon pe Google si timp de doua zile am tot sunat, ori sunt foarte ocupati, de nu raspunde nimeni, ori numarul e pus la misto. Dupa doua baterii de telefon consummate pe apeluri esuate am prin o raza de soare intre doi nori si cu un sandvis la mine am plecat catre posta respectiva. Waze-ul imi arata ca e la 1 km distanta, 1 ora mai tarziu din cauza traficului dar asta e o alta poveste, am ajuns la destinatie. Normal ca nu poti sa parchezi in curte asa ca am cauta un loc sa imi las masina in apropiere fara sa fiu atacat de cainii din zona.

Ei bine... de aici incepe distractia. Am intrat in in oficiul postal, sau mai bine zis m-am intors in timp cu vreo 20 de ani. In fata ghiseului 3 persoane asa ca ma asez cuminte la rand. In spatele tejghelei, mancate de timp sau poate de oamenii exasperati de ritmul de lucru al angajatilo, sta o duduie cu parul balai, care se plange non stop. Ba ca e mult de lucru, ba ca nu sunt ambalatele coletele corect, ba ca e " salariile " mici. In dreapta ei apare o colega, e schimbarea de tura, se apropie de ghiseu si se mira ca are un scaun nou. Deodata explodeaza in tipete " cine I-a pus scaunul ala, nu stia ca ea nu poate sa stea pe el ca e prea inalt? " Un domn amabil ii spune ca are o parghie de unde se poate regla, mare greseala, ea nu se pricepe si nici nu are timp sa invete, asa ca sa nu-i mai dam sfaturi destepte. Pana sa realizez ca prefera sa stea pe un scaun rup de pe vremea comunista imi vine randul. Spun ce problema am si nici nu termin bine propozitia ca o ploaie de stropi de bale ma spala pe ochi. De dupa ghiseu se tipa la mine ca de ce stau aici, ca vama e in spate si ca  le pierd timpul degeaba.

Am mancat sandvisul, ca sa mai capat putere si m-am indreptat catre noua locatie. Normal ca nu sunt semen, iar daca intrebi pe cineva ti se spune ca in spate. Am reusit sa gasesc depozitul, ca altfel nu am cum sa il numesc, si dupa alte cateva minute de ratacire prin cladire, dau de cineva care imi spune ca nu am voie acolo. Incerc totusi sa aflu de unde as putea sa primesc un raspuns de ce intarzie jucariile mele?. Cu chiu, cu vai, persoana respectiva imi spune ca e in vama si ca o sa vina, ca au foarte multe colete si mai au si anafu pe cap. Debusolat am plecat acasa.

Cum sunt o persoana perseverenta am cautat pe net o solutie, asa am aflat ca pachetelul meu amarat poate sa ajunga si cu 3 luni intarziere. Sunt pagini intregi si forumuri pline de oameni care se plang ca au primit pachetele si dupa 3 luni de stat in vama. Cu tristete m-am pus pe asteptat. La sase saptamani de la intrarea in Romania, in fine, imi apare pe tracking number ca pachetul este pregatit pentru livrare.

Dupa inca doua zile gasesc in cutia postala notificarea ca trebuie sa ma duc la Oficiul Postal 5, ghiseul 4, in sector 4 ca sa intru in posesia pachetului. Am citit biletul de 3 ori, ce sa caut in sector patru? ca eu am domiciliul in sectorul  unu.  Cu toate acestea, am plecat catre ei. Posta aceasta este langa Casa Popurului, la parterul unui bloc. Intru in posta, urc niste scari si in fata mea apar vreo 50 de persoane intr-o ordine dezordonata. Inreb si eu cine e ultima persoana, dar pana sa primesc raspunsul, aflu in stilul de lucru characteristic postei romane, printr-un tipata ca cine mai are avize sa le predea. Poate majoritatea clinetilor sunt mai tari de urechi si astfel angajatii sunt obligati sa aiba plamanii dezvoltati, cine stie? Predau avizul impreuna cu alte 5 persoane si mi se spuna ca o sa fiu strigat. Ma apuc sa sprijin un perete, ca scaune unde sa stai jos... ioc, si astept cuminte sa fiu strigat. La cateva minute apare un pustiulica la vreo 30 de ani, in papuci, dar cu niste ciorapi albi, asa cum imi spunea tataie ca nu-i frumos sa se vada degetele de la picoare la barbate, si striga un nume. Persoana respectiva se duce cu el in spate si ridica coletul. In timp ce stau si casc gura in jur, realizez ca nu suntem strigati in ordinea in care am predate avizele, poate e un sistem pe care nu il inteleg, imi zic eu, asa ca mai pierd un pic vremea pe facebook uitandu-ma la niste pisici sau citate celebre puse de unii prieteni care vor sa arate cat de cititi sunt ei. Dupa vreo 40 de minute incep sa ma doara picioarele, si cum nu vreau sa fac varice ma hotarasc sa pun intrebarea. Cam in ce oridine se aleg coletele? Raspunsul sec a venit imediat "in ordinea in care le gasesc" , probabil ca au un morman in spate si unu sapa prin ele. Super capabilii care conduc Posta Romana s-au gandit ca e mai bine sa livreze intr-un singur loc in Bucuresti toate pachetele, decat sa fie ridicate de la oficiul de care apartii. Probabil ca cele trei persoane care lucreaz aici sunt cele mai rapide din toata institutia daca sunt in stare sa deserveasca un oras intreg. Dar sa revenim, mai stau un pic si apare o fetita pretioasa cu buze de cal si telefonul tinut la piept care se uita nedumerita in jur. Desi incercam sa ma gandesc la o pozitie in care sa pui lumina pe ea ca sa poata da buzele bine in poza , realizez ca nu preda avizul, ci se duce direct la "elegantul in papuci". Discuta ceva cu el in soapta, ii flutura din genele puse si se intoarce in multime. Cinci minute mai traziu, este strigata si ii inmaneaza pachetul. Plin de nervi il intreb pe tip daca trebuie sa dam spaga sau sa-i facem ochi dulci precum pretioasa de dinainte ca sa ne ridicam coletul, moment in care toata lumea incepe sa faca scandal. in urmatoarele minute mi-au adus pachetul. Ma intreaba ce contine? ma pune sa semnez, si sunt liber.

Probabil ca dintre toate institutiile statului Posta Romana este cea mai mizerabila, invechita din toate punctele de vedere, echipamente, pregatirea personalului, sediile, tot. Un mastodont plin de rubedenii si incompetenti, unde tu ca si client esti umilit pe banii tai.

Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta. Pana data viitoare, va urez lumina buna!