Toate drumurile duc la Roma

     In 2015 am hotarat sa vad Viena impodobita de Craciun, si am constatat ca Roma este un oras spectaculos. Stiu ca suna ciudat dar datorita anularii excursiei la Viena m-am reorientat si asa am ajuns in capitala fostului Imperiu Roman.

Si asa a inceput vanarea ofertelor, bilete de avion la wiz, o rezervare pe booking si de "rasfoit" netu cu privire la atractiile principale. Zis si facut. Imbarcarea la 6 dimineata intr-un avion cu scaune ca bancile din parc, o ora de intarziere din cauza cetii si cam 30 de minute de mers pe jos cu bagajele taras, asta pentru ca nu am apreciat cum trebuie distanta de la statia de autobuz pana la hotel, dar si diferenta de temperatura ( 0 grade la Bucuresti si 15 grade si soare la Roma), m-au facut sa inteleg de ce injuraturile noastre sunt "tres jolie" cum spunea marele maestru Dem Radulescu.

O data aruncate geamantanele in camera, mancat pe fuga un sandwich langa hotel am plecat la plimbare. Prima oprire Basilica San Giovanni sau mai exact la cortul din parcare unde am fost putin radiat cu ajutorul unui detector de metale ( Ce sa facem, febra terorismului! ). Dar o data ajuns in interior cuvintele pur si simplu palesc. Detaliile statuilor, marimea picturilor, tavanele bogat impodobite te lasa fara grai, dar in acelasi timp iti ofera o liniste sufleteasca , o impacare cu tine insuti.

Cu un soare primavaratec in ceafa si o dorinta uriasa de explorare am luat-o la pas pe stradutele inguste si pline de aura istorica. Nu ai cum sa intorci capul si sa nu vezi o catedrala sau un portocal, o cladire veche lipita de una mai noua dar in stiluri similare ( Ce prosti astia, nu au blocuri de sticla intre case! ).

Si asa am ajuns si la Forumul Roman, desi ma gandeam cu groaza la coada ce ne astepta la intrare, o data ajuns, surpriza , cativa turisti parca rataciti asteptau la intrare. Cand spui Roma toata lumea se gandeste la Coloseum sau Fontana di Trevi, dar eu nu doream decat sa ajung pe aleile pavate ale vechiului oras, sa ating caramizile vechi de piatra si sa incerc sa fur un moment din viata celor care au trait aici acum 2000 de ani.

Luat la pas, vizita dureaza cam 4 ore, dar nu cred ca ai cum sa te plictisesti. Cladirile ramase in picioare nu sunt complete sau perfect conservate dar cred ca tocmai asta iti va stimula imaginatia si iti vei crea propia imagine a acelor vremuri.

Cu picioarele un pic mai grele, m-am indreptata catre Fontana Di Trevi, avand-o in gand sa ma relaxez la susurul apei, si cum mi-a spus un prieten sa fiu romantic cu sotia pe marginea fantanii. Ei bine, daca pana acum nu am vazut aglomeratia atat de blamata pe paginile internetului, odata ajuns la proaspatul reastaurat obiectiv turistic am inteles cu adevarat diversitatea turistilor veniti in capitala Italiei. Chinezi, nemti, englezi, americani, pakistanezi ( cara vand selfie stick-uri sau se ofera sa iti faca poza la minut ca pe plaja la Mamaia, fara porumb fiert, dar compenseaza cu castane prajite) se imbulzesc sa arunce amaratul ala de eurocent, in apa de un azur superb, in speranta ca legenda se va adeverii si vor reveni la Roma. Intradevar, este un monument superb indiferent ca esti in miezul zilei sau la o ora tarzie din noapte, si daca ai noroc sa gasesti un loc in care sa te asezi si sa admiri forfota oamenilor, sa asculti zumetul care se ridica usor peste susurul apei, vei avea parte de o experienta unica si absolut memorabilia.

Ultimul monument vizitat de care am sa vorbesc in aceasta prima parte este Panteonul. Cea mai bine conservata cladire romana si cea mai importanta cladire veche din lume, cu acoperisul intact, conform Wiki se afla int-o piateta mica si cocheta in centrul Romei. Accesul in interior este gratuit, si imediat ce ai trecut de coloanele de la intarare vei ajunge sub cupola ce a facut cladirea faimoasa. Murmurul si fosnetul turistilor este transformat intr-o melodie linistitoare datorita acusticii perfecte, parca si timpul trece mai incet in interior.

Un loc special pentru o cina romantica este piata din fata Panteonului, insa si preturile sunt pe masura locatiei..

Cam atat pentru prima parte, restul de aventuri, poze si surprize saptamana viitoare.

Multumesc celor care au avut rabdare sa citesca pana la final si nu uitati de butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta. Pana data viitoare va urez lumina buna!  

 

 

 

Vrei sa fii primul care citeste noile postari pe blog?